LA SEU DE MANRESA


 
A causa de la Covid-19 poden haver canviat
horaris i servei
s
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Retaule
Basílica
Figura de Lleó
Vitrall
Portal nord
Gàrgola
Pila Bautismal
 

 

LA SEU

Col·legiata Basílica Santa Maria de a Seu
 

Coronant el Puig Cardener, nucli primitiu de la ciutat, i ocupant l'espai de construccions religioses i civils més antigues, la Col·legiata Basílica de Santa Maria, o com es diu popularment, La Seu, és el monument artístic principal i temple major de Manresa.

           La Basílica, iniciada l'any 1322 sota la direcció de Berenguer de Montagut i acabada substancialment el 1488,és un exemplar rellevant de l'arquitectura gòtica catalana. De planta de saló, dividida internament per divuit pilastres octogonals i amb grans vidrieres policromes, és un cas notable de síntesi d'estructures pròpies dels temples d'una i de tres naus en un mateix edifici. El campanar, de secció quadrangular, data del 1592. la capella del Santíssim, d'estil renaixent, fou inaugurada el 1657. la façana principal porticada i baptisteri són dels anys 1915-1934, realitzats segons projecte d'Alexandre Soler i March, interpretant una idea d'Antoni Gaudí.

           En el seu interior, conté diversos retaules gòtics, algun d'ells d'interès excepcional, altres peces d'interès són una taula pintada, de Lluís Borrassà, del 1411 i diverses escultures gòtiques en pedra. La imatge titular -Mare de Déu de l'Alba - és una imitació de la que fou destruïda per un incendi l'any 1979 i datava de finals del segle XIV. La cripta -construïda el 1577 u ampliada recentment  conté les relíquies dels "Cossos Sants" dels patrons de la Ciutat, Sant Maurici, Sant Fruitós i Santa Agnès i és decorada amb escultures d'alabastre, obra de Jaume Padró (1781).

 

 

 

           Aquesta església sofrí un incendi a les acaballes de la Gerra de Successió (setembre de 1714) i una important devastació el 1936.

           De les construccions precedents resten vestigis d'un claustre romànic, un pòrtic del segle XI i la portalada (segle XII) amb timpà i capitella atribuïts a Arnau Cadell. El claustre actual és obra barroca, de primers del segle XVIII:

            Hom pot visitar  el Museu històric de la Seu, situat damunt del porxo de la façana de ponent. És ric de peces d'art litúrgic -pintura, escultura, orfebreria i indumentària dels segles X al XX-. A remarcar, l'anomenat "frontal florentí", obra del brodador Geri Di Lapao (m. segle XIV). També són d'interès, in Crucifix romànic de talla (segle XII), les arques d'argent reposat i cisellat dels "Cossos Sants" (obra d'Antic Lloreda : 1616-1653) i el retaule de la Trinitat, del pintor Manresa Gabriel Guàrdia (1501).

Text : (guia de Manresa publicada per L'Ajuntament de Manresa )

Podeu Visitar la Seu de Manresa

Dissabtes, diumenges i festius:
Matins de 10:45 a 14:00
Tardes de 17:00 a 19:00

Dies feiners:
Matins de 10:45 a 13:30
Tardes de 16:00 a 19:00

Museu Històric de la Seu:
Diumenges de 12:30 a 14:00

Telèfon d'informació 938721512


Enllaços :
Amics de La Seu
Ajuntament de Manresa - La Seu-
Recursos didàctics del Bages - La Seu -
Serveis Religiosos a Manresa
Nova web de la Seu de Manresa - Associació d’Amics de la Seu de Manresa
Monestirs d Catalunya - La Seu de Manresa
 
 

El frontal florentí que es guarda a la Seu de Manresa podria ser el més important del món – Carles Jódar

El frontal florentino “más importante del mundo” se guarda en  malas condiciones en la Seu de Manresa Una tesis doctoral de la Universidad de Florencia  afirma que el frontal “podría cambiar la historia del arte del dibujo del siglo  XIV”      … Continua llegint →

 


 
 
 
 
Tros del retaula de l'Esperit Sant Obra del pintor Pere Serra a l'any 1393-1394,
aquesta part del retaula es obra de Lluís Borrassà.
 
   
La Seu de nit a l'any 2003
 
 
Podeu veure imatges antigues de la Seu de Manresa en el web monogràfic
El salvament de la Seu de Manresa, l'any 1936
 
Nova web de la Seu de Manresa - Associació d’Amics de la Seu de Manresa
 
     
 
 


 
Guia de Manresa - Passsatge Vilaseca Garriga , 08241, Manresa (Bages , Catalunya ) -- E_ mail : guia@guiamanresa.cat
GuiaManresa.cat
   
Directe a :
Copyright © 2000 - 2024 - (tots els drets reservats) - Condicions'dùs - Avís legal
www.guiamanresa.cat / / www.guiamanresa.com / www.guiamanresa.net